Произходът на думата "spa"

Произходът на думата "spa": От древните римски терми до модерните СПА центрове

Думата "SPA" е съкращение от латинския израз "Salus per aquam", което буквално означава "здраве чрез вода". Терминът е открит в древни римски текстове, описващи лечебните свойства на термалните извори. През Средновековието SPA се превърнало в синоним на висококачествени курорти, които предлагали разнообразие от водни процедури за лечение на различни заболявания.

През 16-ти век думата SPA започва да се използва за обозначаване на курорти с минерални извори, независимо от тяхното местоположение. През 18-ти век терминът се разширява и включва не само термални извори, но и други водни процедури, като масаж и сауна.

В днешно време думата "SPA" се използва широко за обозначаване на широк спектър от услуги за здраве и красота, които включват не само водни процедури, но и козметични процедури, масажи, йога, медитация и други.

 

Статистики за СПА индустрията

 • През 2018 г. глобалният пазар на СПА услуги е на стойност 109 милиарда долара и се очаква да достигне 168 милиарда долара до 2023 г. (Market Research Future)

 • СПА индустрията представлява около 10% от индустрията за отдих и пътувания (Global Spa & Wellness Summit)

 • Броят на СПА центровете в световен мащаб надхвърля 200 000 (Global Wellness Institute)

 • Средногодишният разход за СПА процедури на човек в САЩ е около 130 долара (SpaFinder)

 • Жените са най-големите потребители на СПА услуги, като представляват около 80% от всички клиенти (SpaFinder)

Факти, които повечето блогове не говорят
 • Думата "SPA" е използвана за първи път през 1542 г. от английския лекар Уилям Слингсби, който описал лечебните свойства на термалните извори в Bath, Англия. (Wikipedia)

 • Думата "SPA" е патентована през 1745 г. от английския лекар Хенри Хайд, който основал курорт в Bath. (Wikipedia)

 • През 20-ти век СПА индустрията се фокусира върху козметични процедури и релаксация, като постепенно се отдалечава от своите корени в лечебните практики. (Global Spa & Wellness Summit)

 • През последните години има тенденция към възраждане на традиционните СПА практики, като се фокусира върху използването на естествени продукти и терапии. (Global Wellness Institute)
Тайландският масаж е една от най-популярните СПА процедури в света. Той е известен със своите лечебни свойства и способността си да облекчава болката, стреса и напрежението.
 • Тайландският масаж се основава на традиционната тайландска медицина, която се фокусира върху баланса на тялото, ума и духа. Масажът използва комбинация от длани, пръсти, лакти колене, за да стимулира енергийните канали в тялото.
 • Тайландският масаж се предлага в различни варианти, като класически тайландски масаж, ароматерапевтичен тайландски масаж и тайландски масаж за двойки.
 • Thaispa.bg е водещо тайландско масажно студио в София. Студиото предлага широка гама от тайландски масажи, включително класически тайландски масаж, ароматерапевтичен тайландски масаж и тайландски масаж за двойки.
 • Масажистите в Thaispa.bg са квалифицирани и опитни в тайландската масажна техника. Te са сертифицирани в Тайланд и са с произход от Тайланд. В Тай Спа се използват висококачествени масла и продукти за масаж, за да осигурят на клиентите си максимално релаксиращо и полезно преживяване.

За повече информация и резервации, посетете сайта на Thaispa.bg:

Заключение

Думата "SPA" има богата история, която датира от древните римски терми. В днешно време СПА индустрията е огромен отрасъл, който предлага широк спектър от услуги за здраве и красота. Тайландският масаж е една от най-популярните СПА процедури в света и Thaispa.bg е водещо тайландско масажно студио в София.

 

Назад към блога